En ny forskningsöversikt visar att förhöjda nivåer av mikrovågsstrålning men även lågfrekventa magnetfält är skadligt för sköldkörteln. Effekterna som observerats är bland annat förändrade nivåer av sköldkörtelhormon samt ökad risk för sköldkörtelcancer. Forskarna drar slutsatsen att strålningen kan vara en anledning till de senaste årens ökning av antalet personer som drabbats av sköldkörtelcancer eller underfunktion av sköldkörteln.
Den nya forskningsöversikten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Cureus den 20 augusti 2021.
Om sköldkörteln
Sköldkörteln är ett hormonproducerande organ i nedre främre delen av halsen utmed sidorna på luftstrupen. Körtelns produktion av hormoner är viktigt för många kroppsliga funktioner. Om sköldkörtelns normala funktion störs kan produktionen påverkas. Då för mycket hormon produceras kallas det för överfunktion eller hypertyreos. Om för lite hormon produceras kallas det för underfunktion eller hypotyreos.
Rubbningar av sköldkörtelns funktion och produktion av hormoner kan i sin tur leda till bland annat sömnproblem, ökad trötthet, hjärtklappning, hög eller låg puls, darrningar, svaghet i muskler, håravfall, hudproblem, viktökning eller viktminskning, ledvärk, svullet ansikte.
Sköldkörteln är känslig för strålning
Forskning har visat att sköldkörteln hör till de organ som är mest utsatta vid exponering för strålning från trådlös teknik.
Bilden nedan är hämtad från en vetenskaplig artikel publicerad år 2011 (Gandhi et al). Den visar att hals och sköldkörteln hör till de områden av kroppen som blir mest exponerade för strålning från trådlös teknik. Illustrationen gäller exponering för 207 MHz då strålningskällan är på avstånd från kroppen.
År 1992 publicerades resultaten av en stor djurstudie som exponerat råttor under 2,5 år för 2,45 GHz mikrovågsstrålning liknande de frekvenser som används för WiFi. Primära maligna tumörer var 3,5 gånger fler till antalet i de exponerade djuren jämfört med de oexponerade kontrollerna. Enligt Dr Robert O. Becker som beskrev studien och resultaten i boken Cross Currents, var det i hög utsträckning hypofys, sköldkörtel och binjurar som drabbats av tumörer. Robert O. Becker drog slutsatsen att exponeringen för mikrovågsstrålning sannolikt orsakade en “extremt hög nivå av stress” i djuren. Stresspåverkan regleras i stor utsträckning av dessa tre körtlar vilket skulle förklara varför dessa körtlar blev mer påverkade av strålningen.
Sköldkörtelhormoner
Forskarna bakom den nya studien konstaterar att hittillsvarande forskning observerat att strålning från mobiltelefoner kan orsaka förändringar i sköldkörtelhormonnivåerna (T3, T4 och TSH). TSH står för tyreoideastimulerande hormon som styr sköldkörtelns funktion vilket bildas i hypofysen. T3 står för trijodtyronin och T4 för tyroxin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och har betydelse för ämnesomsättningen i kroppen.
Flera studier har undersökt om de som använder mobiltelefoner mer än andra har påverkad sköldkörtelfunktion genom att studera förändringar av TSH, T3 och T4 i förhållande till hur mycket personerna använt mobiltelefonerna. Upprepade undersökningar har visat signifikanta förändringar vid hög användning: Nivåer av T3 och T4 minskade medan TSH minskade eller ökade.
Även studier på djur har visat att sköldkörtelhormonnivåerna påverkas på liknande sätt när djuren exponerats för mobilstrålning. Generellt sett har studierna visat att nivåerna av T3, T4 är reducerade till följd av förhöjd exponering medan TSH är endera förhöjt eller minskat.
Forskarnas slutsats av hittillsvarande forskning av människor som använder mobiltelefon är att mobilstrålning kan orsaka negativ påverkan på sköldkörteln direkt eller indirekt genom att påverka bildandet av det sköldkörtelstimulerande hormonet TSH. Majoriteten av studierna på djur pekar på att strålningen verkar leda till en underfunktion av sköldkörteln.
Histopatologiska förändringar
Redan 1970 beskrevs emellertid att man observerat att kronisk exponering för mikrovågsstrålning kunde orsaka förstorad sköldkörtel (se sidan 119).
Den nya forskningssammanställningen redovisar att forskning visat att mikrovågsstrålning från trådlös teknik orsakar histopatologiska förändringar i sköldkörteln samt ökad celldöd vilket forskarna bedömer beror på en stresseffekt på sköldkörteln. Studier har även påvisat att strålningen orsakar oxidativ stress.
Några studier har även studerat och visat påverkan på sköldkörteln efter exponering för lågfrekventa magnetfält 50 Hz.
Sammanfattningsvis drar forskarna bakom den nya översikten slutsatsen att strålningen från trådlös teknik kan vara en anledning till att man under senare år sett en ökning av antalet personer som drabbats av underfunktion av sköldkörteln samt sköldkörtelcancer.
Strålskyddsstiftelsen har tidigare rapporterat om att sköldkörtelcancer ökar samt att mobilanvändning kopplats till ökad risk för sköldkörtelcancer.
Källor:
Forskningsöversikt sköldkörtelpåverkan. Länk
Absorbering strålning huvud-hals. Länk
Forskningsöversikt 1970. Länk
Mer läsning:
december 2020: Sköldkörtelcancer bland kvinnor ökar kraftigt. Länk
december 2019: Risk för sköldkörtelcancer av mobilanvändning. Länk
mars 2019: Kraftig ökning av tumörer i binjurar och sköldkörtel i Stockholm. Länk
november 2018: Mobilanvändning ökar risken för sköldkörtelcancer. Länk
oktober 2016: Läkare bekräftar stor ökning av sköldkörtelcancer. Länk
mars 2016: Kraftig ökning av muncancer och sköldkörtelcancer. Länk
Liknande artiklar
- En ny stor tysk undersökning på möss bekräftar att...
- Strålskyddsstiftelsen har sammanställt forskning p...
- En kommun i USA beordrade i april 2022 telekombola...