Strålskyddskommission: EHS är en humanitär katastrof

Den internationella strålskyddskommissionen ICBE-EMF, som består av världsledande forskare och experter på området hälsoeffekter av radiofrekvent strålning konstaterar i ett offentliggjort ställningstagande att EHS (Electrohypersensitivity), i Sverige kallat EHS/elöverkänslighet, är en humanitär katastrof som kräver omedelbara åtgärder.

De noterar att det finns en ökad förekomst av EHS, som även kallas Electromagnetic Sensitivity (ES), mikrovågssyndromet eller radiofrekvenssjukan, samt att ökningen sammanfallit med människors ökande exponering för strålning från mobiltelefoner, WiFi, smarta elmätare, basstationer eller mobilmaster, elbilar, kraftledningar exempelvis.

EHS, ES eller mikrovågssyndromet är en fysisk reaktion på exponering för denna form av strålning och symptomen eller effekterna kan variera mellan olika individer. Vanliga symptom är bland annat:

sömnproblem

trötthet

huvudvärk

yrsel

hjärtproblem

tinnitus

hudutslag

humörsvängningar

De pekar på att särskilt känsliga individer kan få livshotande reaktioner vid exponering exempelvis allvarlig påverkan på hjärta, andning eller hjärna.

ICBE-EMF anser att symptombilden måste erkännas formellt av hälsomyndigheter världen över som en EMF-relaterad skada. De som skadats bör få hjälp med säkra bostäder, sjukvård, utbildning, anställning och tillgång till det offentliga rummet. Områden med mycket låga nivåer av strålning bör etableras snarast, så kallade lågstrålande zoner.

Strålskyddsstiftelsen anser att man bör särskilja mikrovågssyndromet eller radiofrekvenssjuka från EHS eller elöverkänslighet. Mikrovågssyndromet är en effekt av förhöjd skadlig exponering för mikrovågsstrålning. EHS eller elöverkänslighet kännetecknas av en reaktion på extremt låga nivåer av icke-joniserande strålning som de flesta människor  inte kan känna av och kan liknas vid allergi. Det går inte att kalla reaktioner på kraftigt förhöjda nivåer, av denna form av strålning för ”överkänslighet” eller ”hyperkänslighet”.

Källa: https://icbe-emf.org/activities/electrohypersensitivity/



Liknande artiklar


Strålskyddsstiftelsen – för bättre strålskydd och hälsa

Strålskyddsstiftelsen arbetar för för att skydda människor och miljö mot skadlig strålning. Vi bygger vår information på vetenskaplig forskning och forskares rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

266 vetenskapsmän: skydda människor bättre

266 vetenskapsmän har tillsammans undertecknat EMF Scientist appeal. De begär att människor informeras om visade risker med strålning och skyddas bättre genom skärpta gränsvärden.

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


5G Exposé

Se presentationer här

Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 

Frågor och svar om strålning. pdf att skriva  ut.


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend