Mycket hög strålning från 5G i Stockholm

Mätningar genomförda i oktober 2023 i centrala Stockholm visar att det är extremt höga nivåer av strålning från 5G på flera platser. Högsta strålningen uppmättes på Mäster Samuelsgatan vid Arket där det var drygt 11 miljoner mikrowatt per kvadratmeter (μW/m2). 

Det är läkaren och forskaren Lennart Hardell som i samarbete med forskaren Tarmo Koppel från Estland som genomfört mätningarna vilka publicerats i en vetenskaplig tidskrift den 10 september 2024. Du kan läsa hela artikeln här.

De har mätt strålningen med Narda NBM-550, med en antenn som mäter frekvenser mellan 3 MHz och 18 GHz och mätresultaten anges i RMS (root mean square) vilket är ett medelvärde. Mätresultaten på olika platser i Stockholm redovisas nedan i max (RMS). Fler resultat redovisas i den publicerade artikeln.

Plats                                                Strålning i μW/m2

Stureplan galleria                               2 127 380

Mäster Samuelsg./Arket                   11 613 976

Sergels Torg                                          3 290 314

Centralstation                                      3 637 191

Skeppsbron                                           2 250 814

Drottninggatan                                    5 271 555

Strålning som orsakar ohälsa

De uppmätta nivåerna är vida överstigande de som tidigare visats orsakar ohälsa när människor exponeras för strålning från 5G eller tidigare generationer av mobiltelefoni (4G, 3G, 2G).

Lennart Hardell har i samarbete med Strålskyddsstiftelsen publicerat de första studierna i världen på hälsoeffekter av strålning från 5G-basstationer, som du kan läsa om här. I den fallstudie av 5G där högst strålning uppmättes (endast 20 meter från en 5G-antenn) erhölls som mest med samma mätmetod (Narda RMS) 1 368 021 μW/m2 vilket orsakade så svår ohälsa på mindre än en vecka hos den man som bodde i lägenheten att han tvingades  lämna lägenheten för gott. Det är alltså en mycket hög nivå men ändå lägre än de nivåer som uppmättes på offentliga platser i Stockholm city i oktober 2023.

Hög strålning ändå under referensvärdet

Dessa extremt höga nivåer är också betydligt under det referensvärde som rekommenderas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och som i Sverige styr hur mycket strålning människor får utsättas för. Detta referensvärde skyddar emellertid endast mot skadlig påverkan till följd av omedelbar uppvärmning som sker inom en timma. Det innebär att det inte skyddar mot en rad skadliga hälsoeffekter som upprepat visats i forskningen, exempelvis den symptombild som kallas mikrovågssyndromet, cancer, degenerativa sjukdomar och kroniska sjukdomar. Referensvärdet är därför hårt kritiserat av de flesta forskare verksamma inom området eftersom det är uppenbart alldeles för högt.

Det kan även nämnas att de uppmätta medelvärdena överskrider tillåtna värden i länder som exempelvis Schweiz och i Ryssland som har 100 gånger lägre gränsvärden än SSMs det vill säga gränsvärden på cirka 100 000 μW/m2.

Referensvärdet saknar skydd mot kronisk exponering

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) medger  extremt höga 10 000 000 m2 mätt som medelvärde under 6 minuter. Det finns inga studier överhuvudtaget som visar att längre tids helkroppsexponering för varken GSM, 3G, 4G eller 5G vid dessa extremt höga nivåer inte skadar människors hälsa. Det saknas således vetenskaplig grund för att påstå att dessa nivåer skulle skydda människor mot skadlig hälsopåverkan från strålning från basstationer för mobiltelefoni, förutom mot skadliga effekter till följd omedelbar uppvärmning. Det finns inte heller vetenskapligt stöd för att nivåer som är 100-10 000 gånger lägre (mätt som medelvärde under 6 minuter) inte medför skadlig hälsopåverkan vid kronisk helkroppsexponering. Ändå påstår telekombolagen, ICNIRP, som tagit fram referensvärdena, och Strålsäkerhetsmyndigheten i samklang att dessa värden skulle skydda mot skadlig hälsopåverkan vid långvarig exponering för 5G-strålning.

I en vetenskaplig artikel publicerad 2022 konstaterade världsledande experter på området att referensvärdet bygger på en rad felaktiga antaganden. De begärde att allmänheten informeras om riskerna, nuvarande gränsvärden skärps, vidare utbyggnad av 5G stoppas samt att nya gränsvärden även skyddar djurlivet mot skadlig påverkan.

Reklambroschyr

Referensvärdet är framtaget av den hårt kritiserade organisationen ICNIRP som har kända kopplingar till telekomindustrin. Referensvärdet är även av stor ekonomisk betydelse för telekomindustrin eftersom det enligt Ericsson blir ”svårt eller omöjligt” att bygga ut 5G om referensvärdet från ICNIRP skulle vara något lägre (100 gånger lägre som i exempelvis Schweiz). Av denna anledning har telekombolagen lobbat för att länder med bättre skydd och lägre gränsvärden ska höja dem till ICNIRP’s nivå. En annan indikation på referensvärdets betydelse för telekombolagen är även att GSM Association, en intresseorganisation som företräder världens största telekomoperatörer och som leds av svensken Mats Granryd, har gett ut en PR-broschyr som gör reklam för ICNIRP:s referensvärde. Två EU-parlamentsledamöter har beställt en utredning av ICNIRP’s kopplingar till telekombolagen i en granskande rapport som publicerades 2020.

Det framstår som mycket tydligt att ICNIRP:s och SSM:s referensvärden främst är anpassade efter telekombolagens behov och att de saknar skydd mot många av de hälsorisker som under senare år visats i stor omfattning.

Referenser: Hardell, Koppel: Spots with Extremely High Radiofrequency Radiation After Deployment of 5G Base Stations in Stockholm, Sweden. pdf



Liknande artiklar


Strålskyddsstiftelsen – för bättre strålskydd och hälsa

Strålskyddsstiftelsen arbetar för för att skydda människor och miljö mot skadlig strålning. Vi bygger vår information på vetenskaplig forskning och forskares rekommendationer.


Stöd vårt arbete!

Läs här om hur du blir månadsgivare.

Vårt nyhetsbrev

266 vetenskapsmän: skydda människor bättre

266 vetenskapsmän har tillsammans undertecknat EMF Scientist appeal. De begär att människor informeras om visade risker med strålning och skyddas bättre genom skärpta gränsvärden.

5G Appeal – forskare, läkare varnar för hälsorisker


5G Exposé

Se presentationer här

Informationsmaterial

Beställ denna affisch här

Se hela 5G-broschyren. Beställ här

Broschyr - Strålning från trådlös teknik

Beställ broschyren om hälsorisker här

Flyers om WiFi och barn

Beställ upptryckt flyer om WifFi och barn här. Ladda ner pdf här

Flyers att skriva ut och sprida

 

Frågor och svar om strålning. pdf att skriva  ut.


Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva

Stöd Strålskyddsstiftelsen - Bli månadsgivare - Ge en gåva
Bankgiro 814-8504 - Swish 123 049 29 83

Send this to a friend